tekenen stijlen en inspiratie

Tekenstijlen en -technieken

Je kunt tekenen in verschillende stijlen en met verschillende technieken. Hieronder beschrijven we een aantal stijlen en hoe je deze gemakkelijk kunt tekenen. Lees meer over mandalatekenen, cartoontekenen, modeltekenen en portretten tekenen.Mandalatekenen

Mandalatekenen is eenvoudiger dan je denkt! Maar hoe teken je mandala’s? Mandala’s zien er misschien ingewikkeld uit met allerlei lijnen, stippels en vormen. Maar zelfs voor de beginnende tekenaar is mandalatekenen niet moeilijk. Volg onderstaande stappen.

Wat heb je nodig?
Om goed mandala’s te tekenen heb je nodig:
• Potlood
• Gum
• Papier
• Liniaal
• Passer
• Fineliner
• Kleurpotloden of stiften

Stap 1
Teken voor je mandala eerst een cirkel op je papier met je passer.

Stap 2
Teken daarna met je liniaal twee lijnen midden door de cirkel zodat er een kruis ontstaat. Dat teken je in het midden van je mandala. De mandala is nu in vier gelijke stukken verdeeld.

Stap 3
Teken nu een kleine cirkel in het midden van je mandala.

Stap 4
Nu heb je de basis van je mandala getekend. Teken hierna de patronen. Begin hiervoor in het midden.

Stap 5
Teken in je mandala vervolgens motiefjes die je mooi vindt, bijvoorbeeld bloemblaadjes of nog meer cirkels. Herhaal het patroon op dezelfde manier als je je mandala verder tekent.

Stap 6
Teken je mandala altijd van binnen naar buiten. Doe dat in een cirkelbeweging, van de middelste cirkel naar de buitenste rand.

Stap 7
Ben je klaar met je patroon? Pak dan je kleurstiften of fineliner en teken hiermee over de potloodlijnen. Gum daarna alle potlootlijnen uit.

Stap 8
Pak tot slot je kleurpotloden of kleurstiften en teken je mandala in kleur!


meas7_graffiti_sketchs_by_thedibsdibs-d6j6ln0

Graffiti word meestal op straat getekend je zou het ook zoo kunnen teken maar dan komt het niet helemaal tot zijn recht!

cartoon-vis-stap-mijn-poging

Cartoon is een humor humoristisch tekening die je vaak ziet ik stripboeken en in tekenfilms!

images (2)

Met een strip word er een verhaal vertelt met een tekeningen en weinig woorden het leuke van striptekenen is dat je eigen humorlijn en teken style in kunt verwerken!

own_manga___raki_rano_by_orgxiiifreak

manga is een een Japanse strip die ze in de 19e eeuw hebben ontwikkeld het is en beetje drama strip vol met romantiek en  avontuur!

Art Journal Pointillisme 26-2

pointillisten is een teken schilder techniek waar bij gebruik word gemaakt van stippen!

Tekening FunX Radio Kunstenaar Henk Veen

Action painting (Herman brood stijl) is een spontane teken schilder stijl warme je de verf dribbelde, sproeien of uitgesmeerd!

62fd457e51eb0366513bbce847bb74cde24e64

realisme is een tekenstijl die uit de 19e eeuw komt men wou dagelijks leven vast leggen dat deden ze door middel van realistische tekening!

houtskool tekenen is een beetje een duistere tekenstijl komt mede door dat der veel schaduw effect is zit!

202354_thumb_612x623

een mandala is een soort boeddhistisch symbool waar alle hoeken op elkaar lijken en vaak samen komen op een bepaalt punt!


 Cartoontekenen

Cartoontekenen. Ook dat is voor jou als beginnende tekenaar niet moeilijk! Volg onderstaande stappen en leer gemakkelijk cartoontekenen.

Wat heb je nodig?
• Papier
• Potlood of een zwarte stift

Stap 1
Teken de cartoon van een vrouw. De vrouw krijgt een lang en smal gezicht. Met een kort kapsel en een pony van voren. De pony teken je als eerste. Dat doe je door een lijn met een omgekeerde V te tekenen.

Stap 2
Teken nu de ogen van de vrouw. Geef haar wenkbrauwen en wimpers. Voor je cartoon teken je die hoog boven de ogen. Net onder de lijn van het haar.

Stap 3
Teken een kleine neus en een overdreven grote mond. Die mond beslaat meer dan de helft van jouw cartoon.

Stap 4
Teken een kromme lijn onder- en bovenin de mond en de vrouw heeft tanden Nu nog de oren. Dat zijn twee ovale vormen. Kleur de mond en het haar in. Bij cartoontekenen is het leuk als je veel opvallende kleuren gebruikt.

Zo zie je maar, cartoontekenen is heel makkelijk. Belangrijk bij cartoontekenen is dat alles kan en niets te gek is!

de-tekening-van-de-lijn-van-de-sprong-van-de-ruiter-van-het-skateboard-19526556

tekentechniek met een lijn!

in1lijn4

tekentechniek met 2 tekenlijnen!

niXBjb5iB

tekentechniek met een dikke lijn!

images (3)

tekentechniek zonder lijnen!

flow-kleursprookjes-scheurkalender

zwart wit tekentechniek!

99210cfc4f52a87b699adac3719a248a

enkele kleur techniek!

leuke-illustratie-katten.1369934044-van-MiCorazon

een lijn techniek!

Week-26

tekeningen met grijs tinten!

hfg

tekentechniek met schaduw lijn! 

 

Portret

Als je zelf een portret wilt leren tekenen, moet je goed naar een gezicht leren kijken. Je ziet in elk gezicht bepaalde basisvormen. Portrettekenen voor beginners doe je door de tekening van het gezicht heel geleidelijk en vanuit basisvormen op te bouwen.

Voor het natekenen van een gezicht volg je een aantal basisregels. Volg dit en je krijgt de juiste verhoudingen.

• De basisvorm van een hoofd is in de vorm van een ei. Van voren gezien lijkt een gezicht op een ovaal.
• Deel bij het natekenen het gezicht op in drie ongeveer gelijke delen:
1. Bovenste deel met het voorhoofd.
2. Middendeel met ogen en neus.
3. Onderste deel met de mond.

Wil je een goed portret leren tekenen, teken dan niet een symmetrisch gezicht. Niemand heeft een perfect gezicht!

Verhoudingen
Teken je zelf een portret, dan moet je goed opletten op de verhoudingen. Soms kunnen zelfs zeer kleine foutjes in de verhoudingen ervoor zorgen dat het portret niet klopt met de werkelijkheid.

Hulplijnen
Gebruik hulplijnen als je als beginner een portret tekent. Zorg eerst dat de vorm van het hoofd goed is en plaats daarna hulplijnen om de juiste verhoudingen te krijgen. Gebruik de oren en ogen als referentiepunt.

Karaktereigenschappen
Kijk goed als je een portret tekent naar karakteristieke kenmerken van het gezicht dat je natekent. Hoe meer je van deze eigenschappen tekent, hoe sneller de persoon die je natekent zich zal herkennen.

Figuurtekenen

Ook figuurtekenen kun je makkelijk leren. Volg onderstaande stappen maar.

Stap 1
Als je bijvoorbeeld een stripfiguur tekent, begin je met het hoofd. Teken voor het hoofd een cirkel. Je kunt ook een afgeronde driehoek, een rechthoek of een ovaal voor het hoofd tekenen. Bij figuurtekenen kan alles, laat je fantasie maar gaan! Teken wel heel licht, zodat je foutjes makkelijk kunt uitgummen.

Stap 2
Nadat je het hoofd hebt getekend, teken je een licht kruis door het hoofd. Zo kun je het gezicht makkelijk invullen. Begin met de ogen. Teken de ogen vlak boven de middenlijn in het gezicht. Je kunt allerlei vormen voor de ogen gebruiken. Maak lange, ovalen ogen om bijvoorbeeld een schattig hondje te tekenen. Asymmetrische ogen geven een grappig gezicht en met nauwe, kleine ogen krijg je gemene figuren.

Stap 3
Hierna teken je in je figuur de neus. Zet de neus in het midden van het kruis dat je hebt getekend. Teken een hele kleine neus voor een vrouw en een hele grote neus voor een man. Met een brede neus krijgt je figuur een vriendelijke uitstraling en met een hoekige neus krijg je figuur een gemene uitstraling.

Stap 4
Nu ga je in je figuur de oren tekenen. Kies zelf hoe hoog je de oren naast het hoofd plaatst. Je kunt natuurlijk een normaal oor tekenen. Maar bij figuurtekenen is het leuk om expressief te zijn. Teken bijvoorbeeld vierkante oren, flaporen of juist hele kleine oren. Je kunt ook oorbellen toevoegen.

Stap 5
Een mond is heel leuk om te tekenen, want je kunt daarmee makkelijk een emotie uitdrukken. De mond staat los van de rest van het gezicht. Je kan bij dit onderdeel van figuurtekenen helemaal losgaan en al je creativiteit erin stoppen. Een open mond maakt je figuur blij. Mondhoeken omlaag maakt je figuur juist verdrietig. Een rechte mondlijn geeft een serieuze blik en tanden op elkaar maakt je figuur boos.

Stap 6
Als laatste teken je de kleding en de vorm van het lichaam van je figuur. Teken weer met basisvormen en let op de houding van je figuur. Een rechte houding geeft een saaie uitstraling. Je kunt je figuur ook laten lopen of zitten. Alles kan bij figuurtekenen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered By Gold Price History | Executive Jet Charter Services | Buy Gold Coins