leren tekenen

zelf leren tekenen

Zelf tekenen. Voor veel mensen is dat lastig. Wil je leren tekenen, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Lees hier alles over tekenen voor beginners en leer zelf snel en makkelijk tekenen.

Als je zelf wilt leren tekenen, volg dan als eerste een aantal basisbeginselen.Tekenmateriaal

Vanaf het moment dat je potlood en papier voor je hebt liggen, ben je al begonnen met tekenen. Zorg dat je tekenpapier niet kan schuiven en dat je je potlood stevig vasthoudt. Dit voorkomt een ‘losse hand’ met wiebelige lijntjes.

Schrijfhouding

Als je zelf tekent, hou je potlood dan vast in de schrijfhouding. Hou het potlood niet vast bij de punt, maar bij het uiteinde. Zo leer je met meer flexibiliteit te tekenen. Je kan je potlood ook vasthouden met een overhandse greep. Dan houd je het potlood vast zoals de meeste mensen een penseel vasthouden. Dat is dus tussen je wijs- en duimvinger.Voorkom uitvegen

Als je zelf tekent, veegt je hand – zonder dat je het doorhebt – heel vaak over je tekening. Kijk uit, want daarmee kan je je tekening uitvegen. Om dat te voorkomen, plaats je een schoon papier onder je hand. Je kunt ook overtrekpapier gebruiken. Dat is helemaal handig, want dan blijft je tekening goed zichtbaar.

Neem de tijd

Tekenen voor beginners is ook genoeg tijd daarvoor nemen. Je tekening hoeft echt niet in een keer goed te zijn. Wil je zelf goed leren tekenen, werk dan in een ontspannen sfeer, zonder tijdsdruk.

En nu … oefenen!

Leren tekenen begint met oefenen. Om te beginnen, kun je het best simpele basisvormen natekenen. Natekenen helpt om een vaste hand te krijgen.

1. Teken zelf een cirkel en vergelijk dit daarna met een perfecte cirkel die je met een passer tekent.
2. Teken daarna een aantal evenwijdige lijnen. Lukt het om deze recht naast elkaar te krijgen? Probeer totdat het lukt.
3. Teken een ster. Trek eerst een cirkel en zet een punt op 5 gelijke delen van de omtrek. Gum de cirkel weg en trek rechte lijnen tussen de punten.
4. Teken simpele voorwerpen na. Hoe meer je natekent, hoe makkelijker je uiteindelijk zelf tekent. Teken bijvoorbeeld een boek, een gloeilamp of een kussen na.
5. Lukt dat een beetje? Dan nu een stap verder. Teken de voorwerpen na, maar dan zonder je potlood van het papier te halen. Teken van links naar rechts en daarna precies andersom.

90 graden hoek

De juiste lengte en afstand tekenen is lastig voor beginners. Leren tekenen voor beginners begint daarom met het juist leren inschatten van de lengte van je lijnen. Zo teken je goed in perspectief. Gebruik bij het meten van de afstanden je potlood, een liniaal of je duim.

Compositie

Als je zelf wilt leren tekenen, is compositie heel belangrijk. Met compositie bepaal je hoe je de onderdelen van je tekening tot een geheel kunt maken. En dat bepaalt de sfeer van je tekening. Een symmetrische tekening geeft rust en evenwicht. Een asymmetrische tekening geeft spanning en variatie.

Compositie-tekenen voor beginners

Tekenen voor beginners begint met gemakkelijke compositietekeningen. Met een paar lijnen kun je al rust of juist spanning en diepte krijgen.

Zelf compositie tekenen

Om zelf een goede compositie te tekenen, verdeel je je papier denkbeeldig horizontaal en verticaal in drieën. Alle voorwerpen die je tekent, teken je op een van de vier kruispunten.

Teken een schets

Soms is het handig om eerst een schets te maken. Dan zie je of een bepaalde compositie wel of niet werkt. Als je de tekening kleur wilt geven, kan een kleine ingekleurde schets een indruk geven over de kleurvlakken in de uiteindelijke tekening.

Powered By Gold Price History | Executive Jet Charter Services | Buy Gold Coins